Субота, 18.05.2024, 06:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Народицький

методичний кабінет

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Жовтень » 23 » Обласний семінар вчителів історії
18:14
Обласний семінар вчителів історії
 
 

Сьогодні в контексті суспільно-політичних подій, які відбуваються в нашій державі, особливої актуальності набувають завдання вивчення історії рідного краю. І це цілком очевидно, адже без краєзнавства, без усвідомлення своєї історії та культури, свого минулого годі говорити про формування гідних громадян-патріотів своєї держави.

Саме таким проблемам був присвячений обласний семінар методистів, відповідальних за викладання шкільних історичних курсів з проблеми «Роль і місце історії рідного краю в курсі вітчизняної історії: ціннісно-змістові, організаційні та методичні аспекти», який пройшов нещодавно. Перша частина семінару проходила на базі Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, друга – в селі Базар, на базі Базарського НВК «ЗНЗ І – ІІІ ступенів – ДНЗ». Семінар відвідали представники зі всіх районів області під керівництвом методиста ЖОІППО Ніни Григорівни Сірик.[]

Те, що саме с.Базар було обрано місцем проведення даного семінару пов'язано з історичними подіями, які розгорталися у 1921 році на цій території.

В ході Другого Зимового походу частин Армії УНР відбулася остання спроба українських національно-державних сил відкритим військовим шляхом здобути незалежність України в ході національно-визвольних змагань 1917- 21 років.

17 листопада 1921 року в бою під селом Малі Міньки повстанці були розбиті. Частина учасників групи потрапила у полон, і після рішучої відмови перейти на службу до Червоної армії 359 бійців Повстанської Армії 21 листопада 1921 було розстріляно під Базаром.

На місці загибелі, за кошти українців з Великобританії у 2000 році було відкрито Меморіальний комплекс 359 Січовим Стрільцям УНР.

Учасників семінару та гостей привітали голова Народицької райдержадміністрації Віктор Васильович Пащук та Базарський сільський голова Олександр Васильович Будько.

Про події відродження пам’яті полеглих героїв розповів координатор Руху національно-патріотичних сил Житомирщини Олег Лагнюк.

Слова вдячності та пошани учасникам Другого Зимового походу висловили голова Житомирського обласного товариства «Просвіта» Св’ятослав Васильчук та командир батальйону «Полісся», підполковник запасу 95-ї аеромобільної бригади Олег Умінський.

Більш детально про ті трагічні події розповіли присутнім вчитель- краєзнавець Радомишльської гімназії Геннадій Цвік та директор Базарського НВК Сергій Щербина.

В ході практичної частини семінару, на базі Базарського НВК, начальник відділу освіти Народицької РДА Тонкошкура І. М. ознайомила присутніх з освітою району. Методист РМК Грабовець Г. М. презентувала досвід педагогів району з історико-краєзнавчої роботи. Зокрема було відмічено, що у 5 закладах освіти району діють шкільні музеї, педагоги району долучають своїх вихованців до різноманітних краєзнавчих дослідницьких проектів. На завершення роботи присутнім було презентовано книгу М. Лутай «Історія населених пунктів Народицького району Житомирської області».

Популяризація краєзнавчої інформації – це робота велика та різноманітна. І які б форми не використовувалися, важливо, щоб учні зрозуміли та серцем сприйняли те розумне, добре, вічне, що несе краєзнавчий матеріал. Адже без глибокого і систематичного пізнання рідного краю, його минулого неможливо формувати нові ціннісні орієнтири молодого покоління сучасної Української держави.

 

 
Переглядів: 531 | Додав: Тамара | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Форма входу
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Корисні посилання
Міністерство Освіти і Науки Інститут інноваційних технологій і змісту освіти ПедПресса Освіта.Ua

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz